Vixen 赤道儀 對極問題,Android App 另一用法

回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

Vixen 赤道儀 對極問題,Android App 另一用法

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 01 1月, 2015 22:58

我買回來嘅二手GPD2 ,原來個極軸鏡嘅日月時間有誤差。
我一直唔知,直到影相個目標喺兩分鐘内走晒位,仲要我只係用短焦距影,先知道問題嚴重。

我唔知係極軸鏡對應極軸唔平衡,定係其它完因,煩咗好耐。
我今日決心解決佢,因爲琴日搭車,玩手機,無意中見到個我冇乜點用嘅 Android App : Polaris Finder,我開啟佢,見到佢可以顯示Vixen 赤道儀嘅reticle:
圖檔
條蜈蚣仔就係你對極睇嘅,平時你旋轉個赤道儀到指定日子時間然後對極。
個app顯示喺某時間,條蜈蚣仔喺乜嘢位。

我靈機一觸,等到條蜈蚣仔喺正六點鐘位就 cap 圖
圖檔
圖片顯示,喺12月31日,20:32,條蜈蚣仔喺正六點鐘位

今日係天台,就即刻測試,旋轉個赤道儀到12月31日,20:32,然後望入極軸鏡一睇

[頭暈目眩]
圖檔

好明顯歪晒位!

好彩,我早知道喺12月31日,20:32,條蜈蚣仔喺正六點鐘位,我用附近景物做 reference,將蜈蚣仔放喺正六點鐘位:

圖檔

再將個盤拎返去12月31日,20:32位,解決一個問題
圖檔

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 01 1月, 2015 23:24

[Good Job]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 01 1月, 2015 23:48

~
等待實測結果

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 02 1月, 2015 07:42

[Good Job]

elephantrx178
星際雲

文章 elephantrx178 » 週五 02 1月, 2015 08:13

平時有把白線對準west6度嗎?

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 02 1月, 2015 09:57

elephantrx178 寫:平時有把白線對準west6度嗎?
平時我已經有把白線對準west6度,所以我一直冇發覺,直到真係影相,發覺走晒位,晴天霹靂。

我好小心咁check過晒我啲步驟冇錯,肯定有把白線對準west6度嘅。

喺所有可能性排除晒後,我先諗到,會唔會個mount本身有問題?例如極軸鏡同極軸已經唔平衡等。

我十分怕調較極軸鏡同極軸平衡,禮拜日檢查過,又發現係平衡嘅喎,搲爆頭都唔明,玩玩下個app,諗吓不妨一試。

我呢個檢查,就係已經把白線對準west6度,而個reticle都係歪咗。(圖中顯示,誤差唔止6度,有成15度)
最後由 大黃傻貓GARFIELD 於 週五 02 1月, 2015 11:15 編輯,總共編輯了 2 次。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 02 1月, 2015 10:03

後記:
有呢個app,已經唔使理有無將白線對準west6度

個app 本身係根據你位置嘅經緯度顯示(見 cap 圖)你睇極軸時候個reticle應該去到邊個位,所以只要搵個垂直嘅reference,將reticle放喺六點位置,然後確保日月時間個轉盤喺正確時間(個reticle喺一年中有幾次會喺六點位置),效果係等同咗以前將白線對準west6度一樣。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 03 1月, 2015 02:14

天線信唔過(不一定垂直)~我個人經驗係對遠處大廈的外牆直壁做 “對比”~必定垂直~

我都有DL呢個付款App,8蚊港幣超值~一樣有iOptron Polar Finder讓人選擇~
附加檔案
(87.34 KiB) 已下載 5706 次
(106.51 KiB) 已下載 5706 次

LT
夸克星
聯繫:

文章 LT » 週六 03 1月, 2015 17:20

若不是有人亂動polar scope內的那些定位機米螺絲,理應不會如此。我使用Vixen儀器已超過20年(南北半球),對pole只使用其內置刻度板和正確的對pole步驟,將極星放在對應位置後,再沒有用什麼star drifting method再修正對pole,其對pole準確度,有時1200mm只RA自動導星4分鐘,也沒有明顯南北拉線。

Garfield,我懷疑你買回來時,這mount的極軸鏡的那些定位機位螺絲已被調校過,或赤道儀在搬動的過和中經歷過很多次的強列振動引至定位機位螺絲鬆了令刻度板位置走位。

網上或書籍上有討論如果調校刻度板的中心點,但對於Vixen 的pole scope,請不要按描述做這個調校,否則,Vixen polar scope的對pole準確度便會失去。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 04 1月, 2015 17:04

wtyu21 寫:天線信唔過(不一定垂直)~我個人經驗係對遠處大廈的外牆直壁做 “對比”~必定垂直~

我都有DL呢個付款App,8蚊港幣超值~一樣有iOptron Polar Finder讓人選擇~
對的,所以我後尾係用建築物嘅外牆。 :D

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 04 1月, 2015 17:32

昨晚趁好天測試

步驟如下:
(1)日頭,搵就近建築物外牆爲背景,將望遠鏡赤經軸旋轉,將 Vixen極軸鏡嘅 retical 調較到六點鐘位置,再確認時間月日刻度盤係 12月31日 8點32分
(2)晚上月亮姐姐太霸氣,北方有薄雲,北極星好難先睇到
(3)用個有照明十字嘅目鏡,上支ED80,旋轉望遠鏡到琴晚月日,時間,細心檢查所有嘢,對好極,就將望遠鏡指向(GOTO)到五車二,五車二喺視場,但唔正中,我用Starbook 控制,將望遠鏡指向調節,等粒星喺十字正中間
(4)旋轉十字目鏡等十字兩條綫同天球赤經及赤緯平行(我當時希望我有三隻手),呢個喺取經自drift alignment,等我快啲睇到問題喺邊。

我所用嘅照明十字嘅目鏡,係20mm,所以嗰個倍數係低嘅
ED80 焦距係480mm,所以只有 24X,初步觀察,超過5分鐘冇明顯走位
我擺隻3X Barlow,推到72X,赤緯DEC 好耐一啲都見唔都有走到,赤經 RA 就兩分鐘喺見到有走位.

咁我可以結論,極軸鏡嘅光軸亦與地球自轉軸平行嘅,月日時間盤亦冇問題,個mount應該冇物理缺憾,問題當然係我對極。由上面觀察,應該可以用drift alignment解決到
最後由 大黃傻貓GARFIELD 於 週日 04 1月, 2015 17:52 編輯,總共編輯了 2 次。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 04 1月, 2015 17:48

LT 寫:若不是有人亂動polar scope內的那些定位機米螺絲,理應不會如此。我使用Vixen儀器已超過20年(南北半球),對pole只使用其內置刻度板和正確的對pole步驟,將極星放在對應位置後,再沒有用什麼star drifting method再修正對pole,其對pole準確度,有時1200mm只RA自動導星4分鐘,也沒有明顯南北拉線。

Garfield,我懷疑你買回來時,這mount的極軸鏡的那些定位機位螺絲已被調校過,或赤道儀在搬動的過和中經歷過很多次的強列振動引至定位機位螺絲鬆了令刻度板位置走位。

網上或書籍上有討論如果調校刻度板的中心點,但對於Vixen 的pole scope,請不要按描述做這個調校,否則,Vixen polar scope的對pole準確度便會失去。
LT,多謝提醒,幸好檢查過,極軸鏡似乎冇問題(我遲啲比個POST,麻煩你俾意見),琴晚測試前,我用我個post描述我所諗到嘅方法,較好咗個刻度板位置,固定咗佢,再對極,冇明顯南北拉線。(見上post)

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 04 1月, 2015 22:14

LT 寫:若不是有人亂動polar scope內的那些定位機米螺絲,理應不會如此。我使用Vixen儀器已超過20年(南北半球),對pole只使用其內置刻度板和正確的對pole步驟,將極星放在對應位置後,再沒有用什麼star drifting method再修正對pole,其對pole準確度,有時1200mm只RA自動導星4分鐘,也沒有明顯南北拉線。

我檢查極軸鏡嘅片:
http://hkastroforum.net/viewtopic.php?p=287479#287479

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客