光年是距離單位還是時間單位?

頭像
wtyu21
夸克星

光年是距離單位還是時間單位?

文章 wtyu21 » 週二 28 1月, 2014 17:01

在網上跟星友討論光年,有星友堅持光年只是距離,不能算是時間單位,其實 “指光在真空中一年時間内傳播的距離”,究竟誰是誰錯?

難道天狼星距離地球8光年,佢既光就唔係8年前發出的嗎?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 28 1月, 2014 17:03

光年當然是距離單位, 不是時間單位。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週二 28 1月, 2014 17:07

我認為係相通的~光年係指光在一年之內傳播距離,年就係時間單位,可以相通,如果硬指光年只係距離單位,會令到好多不明所以的人會有所誤解~

頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

文章 vr2xsc » 週二 28 1月, 2014 17:11

光一秒大約走三萬萬公尺,亦約地球的七週半,乘八年的時間等於光要走既距離,你可想到距離有幾遠!
:D :D

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 28 1月, 2014 17:12

wtyu21 寫:我認為係相通的~光年係指光在一年之內傳播距離,年就係時間單位,可以相通,如果硬指光年只係距離單位,會令到好多不明所以的人會有所誤解~
不能相通, 定義問題:
http://www.merriam-webster.com/dictionary/light-year 寫:light–year noun \ˈlīt-ˌyir\ : a unit of distance equal to the distance that light travels in one year (about 5.88 trillion miles or 9.46 trillion kilometers)
正如角秒一定是角度的單位, 天文的赤經(時分秒)是位置的單位, 不能和時間單位相通, 否則天下大亂。

頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

文章 vr2xsc » 週二 28 1月, 2014 17:15

wtyu21 寫:我認為係相通的~光年係指光在一年之內傳播距離,年就係時間單位,可以相通,如果硬指光年只係距離單位,會令到好多不明所以的人會有所誤解~
如果唔用光年做距離單位, 淨係數多少個零位都有排數! 就天文單位來描述距離, 相當於光速走八分鐘, 要幾多位數位來描述講天文單位呢?
最後由 vr2xsc 於 週二 28 1月, 2014 17:28 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 28 1月, 2014 17:27

天文距離還有一個常用單位是「秒差距」(parsec), 它既不是角度單位(雖然它源自角度的量度), 也不是時間單位, 也絕沒有相通的可能。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 28 1月, 2014 17:55

http://en.wikipedia.org/wiki/Light_year

Unit conversions
1 ly in... is equal to...
SI units 9.4607×10^15 m
imperial & US units 5.8786×10^12 mi
other astronomical 6.3241×10^4 AU
units 0.3066 pc

若認為"光年"與"時間"相通, 由上面的轉換就可以說成"米"可以與"時間"相通... 不通不通.

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週二 28 1月, 2014 18:05

看看光年的單位便知啦,光速X 時間=距離

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 29 1月, 2014 01:34

我倒覺得秒差距同光年計算距離係唔同的概念~光年當然係一種計算距離的單位~但亦係一個概念,一光年的長度就係光在真空中運行的時間「長度」~

難道與一些不黯天文的人解釋天狼星距離地球是8光年,而它的光線不是8年前從天狼星出發的嗎?這樣只會令好多人摸不著頭腦~

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 29 1月, 2014 08:55

wtyu21 寫:我倒覺得秒差距同光年計算距離係唔同的概念~光年當然係一種計算距離的單位~但亦係一個概念,一光年的長度就係光在真空中運行的時間「長度」~

難道與一些不黯天文的人解釋天狼星距離地球是8光年,而它的光線不是8年前從天狼星出發的嗎?這樣只會令好多人摸不著頭腦~
如果有人問我, 我會簡單些答:我現在影緊13xx年前的獵戶座大星雲....
但同時亦會試下令佢感受到光速到底有幾快 (例如一秒鐘圍繞地球轉7.5圈),
等佢明白到我們要表達一些很大的距離, 有需要用到光一秒行的距離作為單位, 正如我地唔會話一個人有幾多mm/ 分 高, 而係會用幾多米(mm的1000倍) / 尺 (分的96倍) 高, 更唔會用幾多mm 去形容一條公路有幾長, 而係用公里 ( mm的100萬倍 ) 去作為單位.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 29 1月, 2014 09:17

我覺得, 如何去給路人解釋是一回事, 但是單位屬性就不要混淆了.

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週三 29 1月, 2014 10:09

wtyu21 寫:我倒覺得秒差距同光年計算距離係唔同的概念~光年當然係一種計算距離的單位~但亦係一個概念,一光年的長度就係光在真空中運行的時間「長度」~

我同你講地鐵站距離8分鐘,你明唔明有幾遠?
咁樣可唔可以表示到兩者之間的距離?
兩樣唔同野

即係要導入一個將距離同時間拉埋既概念:速度 — 係一個單位時間行左幾遠
8分鐘行到幾遠?係人行既速度、車行既速度,定係光行既速度?速度唔同,距離都唔同。

秒差距同光年就好似用呎同米,同一樣野,唔同單位。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 29 1月, 2014 11:17

路邊天文設計對話1:

路人甲: 這是什麼星
天文人: 這是天狼星...其實是八年七個月前的天狼星
路人甲: 你怎知道是八年七個月前的? 難道不同時間的光有不同的嗎?
天文人: 因為天狼星離我們8.6光年, 光要8.6年才可以到。
路人甲: 那怎樣知道距離? 難道光都會報時嗎?
天文人: 天文學家當地球在軌道上的不同位置時, 量度天狼星的相對位置, 原理好像左右眼有視差, 找出天狼星的秒角差, 秒角差乘以3.26156就是光年距離啦。
路人甲: 咁即係你只知道距離, 一味靠估啲光是乜時候啲光啦 :P

還有是這種時間和距離的等同, 在近距離的天體可行, 在遙遠的天體郤是錯謬百出的。

路邊天文設計對話2:

路人甲: 你相機中拍到的是什麼?
天文人: 這是仙女座大星系, 是離我們最近的星系之一。
路人甲: 有些星系離我們很遠嗎?
天文人: 是的, 最遠的已知星系是Z8-GND-5296, 離我們300億光年。
路人甲: 那即觀察到星系的光是300億年前光啦。
天文人: 不是, 宇宙未夠140億年老, 星系的光估計是131億年前的光。
路人甲: 咁...光年和又過一年的年唔同長短咩???? :?

Z8-GND-5296資料: http://www.sci-news.com/astronomy/scien ... 01488.html

愚見認為即使是路邊天文, 都一定要說清楚光年是距離, 不是時間。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 29 1月, 2014 12:00

距離=速度x時間

光年=光速x時間

光速x時間=時間嗎?

已經有一年這個單位表逹時間,又
何必硬要將一個距離的單位,

當作時間單位用呢,

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客