請教

回覆文章
三木人
原恆星

請教

文章 三木人 » 週五 28 6月, 2013 13:36

從論壇師兄買了二手LXD75
但未買鳩尾板和電池
聽上手師兄講電池用12V Outer body of plug is the ground (-ve)
想請教各位師兄,平時去邊到買到電池同鳩尾板?
鳩尾板要幾大同咩款先岩?
我有一部500D MOD

謝謝

頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

Re: 請教

文章 vr2xsc » 週五 28 6月, 2013 15:40

三木人 寫:從論壇師兄買了二手LXD75
但未買鳩尾板和電池
聽上手師兄講電池用12V Outer body of plug is the ground (-ve)
謝謝
電池連插頭未必有得一起賣, 那先配一個12V 插頭, 然後去鴨寮街揾個12V 電池, 再焊上插頭, 小心是中心正外邊負, 鳩尾扳要揾十四哥或賣天文儀器店才有。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 28 6月, 2013 16:45

但未買鳩尾板和電池

謝謝
外殼是負極(-ve)

跟機應有個電池盒, 以往小弟用鹼性大電, 換一次可用50小時以上(可玩十晚八晚, 以近期天氣情況, 即可玩足一年 :twisted: )

鴨寮街那些12V/11.1V包藍色膠紙鋰電可以直插。鉛酸"粉"電就要自己弄一條接線。

鳩尾板Wongsir應有貨: http://hkastroequipment.com/catalog.php?lang=0&cat=36 或請他代訂grus的貨。那款合用在乎你用什麼鏡頭。

要特別尺寸的可找十四哥做。

三木人
原恆星

文章 三木人 » 週日 30 6月, 2013 12:57

鄧sir,我聽師兄講電池抵用啲所以先問問價錢對比,鹼性大電用咁耐就直接用電池盒。

我暫時用單反鏡頭,都係50MM/200MM
咁係咪訂邊款鳩尾板都無所謂?
大家如果有多餘鳩尾板又岩我用,可以PM我傾傾

又,手頭果部LXD75來自鄧sir,一個人拎出去影星都幾重 :twisted:

鄧登凳 寫:
但未買鳩尾板和電池

謝謝
外殼是負極(-ve)

跟機應有個電池盒, 以往小弟用鹼性大電, 換一次可用50小時以上(可玩十晚八晚, 以近期天氣情況, 即可玩足一年 :twisted: )

鴨寮街那些12V/11.1V包藍色膠紙鋰電可以直插。鉛酸"粉"電就要自己弄一條接線。

鳩尾板Wongsir應有貨: http://hkastroequipment.com/catalog.php?lang=0&cat=36 或請他代訂grus的貨。那款合用在乎你用什麼鏡頭。

要特別尺寸的可找十四哥做。

三木人
原恆星

文章 三木人 » 週日 30 6月, 2013 13:00

多謝師兄指教,但小弟唔識呢類操作,要焊接真係R哂頭
vr2xsc 寫:
但未買鳩尾板和電池
謝謝
電池連插頭未必有得一起賣, 那先配一個12V 插頭, 然後去鴨寮街揾個12V 電池, 再焊上插頭, 小心是中心正外邊負, 鳩尾扳要揾十四哥或賣天文儀器店才有。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客