港大物理系建議熄燈規定防光害

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週四 21 3月, 2013 17:59

KingArthur 寫:
anyone 寫:如果縣浮粒子是珠三角吹來,我地是被動,好難攪。
但係,香港本身的濫用光照明,應该可以立法減低的。

Gordon 講得好對,情願傳媒跨張報道,也不接納報喜不報憂的手法。

好想知道,如果十多年前己有同類的研究,又有傳媒肯跨張報道,引起市民注意,情况會否不致於今天那麼嚴重?
數字不會騙人, 何來跨張? 只是有太多人不知不明, 症苦全無規律, 用電愈多愈有折頭商人自然用到盡, 對佢地嚟講光害害人影响民生係聽不到的問題.
今時今日呢個症苦係乜料大家心知肚明, 對黄錦星已經冇冀望.
官員話有得講、有得諗,有無得做就……
無誇張,用全黑做指標,有燈就超,人地有講其他大城市幾多,香港又幾多。今次傳媒報導算好準啦

kai
白矮星

文章 kai » 週五 22 3月, 2013 02:00

Tarepanda 寫:有的奇怪
天文公園竟然會暗過水口?
唔出奇, 研究係科學數據; 你唔記得lantau有一邊係向超光射燈嗎?
熄燈一小時, 我覺得唔樂觀; 現在將來, 光污染有可能是純光污染, 跟省電沒有直接關係; 或者, 不實際地找多一些對生態興趣人士會更實際 ......

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 25 3月, 2013 11:54

kai 寫:
唔出奇, 研究係科學數據; 你唔記得lantau有一邊係向超光射燈嗎?
熄燈一小時, 我覺得唔樂觀; 現在將來, 光污染有可能是純光污染, 跟省電沒有直接關係; 或者, 不實際地找多一些對生態興趣人士會更實際 ......
熄燈一小時冇意思了。
港府唔會重視呢方面問題
只有小數巿民支持,成不了大事,最後都係死心。

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週二 02 4月, 2013 21:02

MOON TO 寫:
kai 寫:
熄燈一小時冇意思了。
港府唔會重視呢方面問題
只有小數巿民支持,成不了大事,最後都係死心。
Nothing much we can do when the government thinks light pollution can attract tourist :roll:

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客