異想天開~邀請鄧Sir開Drift對極班,2人成團~XD

回覆文章
頭像
wtyu21
夸克星

異想天開~邀請鄧Sir開Drift對極班,2人成團~XD

文章 wtyu21 » 週四 06 9月, 2012 00:07

不知鄧Sir能否撥冗抽空到PTC開班教授大家 “!感歎號” 漂移對極法” 呢?
時間:找一次好天,有月無月不關係,實習Drift對極為主~
地點:PTC

聽君一席話,勝讀十年書~因為依賴極軸鏡有時不太可靠~

小弟先報名~

1.wtyu21~ :D

auge
星際雲

文章 auge » 週五 07 9月, 2012 15:44

我是新人, 可以報名嗎?
啱啱想練下呢樣野, 唔想剩係對完極軸就算
同埋想用下隻買左1x年都未用過嘅GA-4...唔用可能冇機會再用啦
Thanks!

1.wtyu21
2. auge

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 07 9月, 2012 16:11

怎樣「異想」也不重要, 最要緊是「天開」, 天開了多數會去PTC, 到時大家討論討論一下吧。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 07 9月, 2012 19:06

但係怕係 “大清天” 時妨礙鄧Sir專心拍攝嘛~所以異想天開找一次以學習漂移對極法~有雲但見到極星而可以學習對極的日子就可以了~ :D

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 07 9月, 2012 19:11

wtyu21 寫:但係怕係 “大清天” 時妨礙鄧Sir專心拍攝嘛~所以異想天開找一次以學習漂移對極法~有雲但見到極星而可以學習對極的日子就可以了~ :D
做漂移有沒有極星不大重要, 但雲來雲往就很難處理。

auge
星際雲

文章 auge » 週六 08 9月, 2012 00:56

想問下....PTC係咪搭94或96R,閘前落車,再行5分鐘入去停車場大空地就可到達?
同埋,如果凌晨,有冇通宵小巴搭呢?or搭的士出西貢?or彩虹近啲?
因為...我真係未去過,有點慚愧
以前如過夜,多數會入長洲book定camp...

Thanks!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 08 9月, 2012 02:20

唔使行五分鐘咁耐~除非你迷路~ :D :D :D

無錯就係北潭涌度假村對面既大巴停車場~通常論壇星友在裡面開趴地的話,到夜深可以黐順風車出市區,個個壇友都非常Nice~如果人少或一兩個人到PTC夜深要走人的話最好Call的士~到西貢市區轉通宵綠色小巴出彩虹~ :D

PS:除非論壇有人吹雞,否則我到石澳多~交通方便嘛! :D

auge
星際雲

文章 auge » 週一 10 9月, 2012 17:26

好多謝鄧sir昨晚幫我解答左好多問題!
同埋車埋我出番市區! (原來真係有車黐, 本來已經拎定call的士電話..!)

我係留到最後同你一齊走, 叫Ivan果個呀
:D

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週一 10 9月, 2012 19:16

都好堝!!有時係ptc見鄧sir很忙,都不好意問!
如果開班就名正言順問個夠了 :P

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客