發問.....

頭像
wtyu21
夸克星

發問.....

文章 wtyu21 » 週二 13 7月, 2010 22:51

最近成日聽到有C Hing們不停掛在口邊鉸剪前、鉸剪後,請問你地成日講既鉸剪腳係乜野黎架?真係搞到一D不知就裡既兄弟們一頭霧水.......

PS:最好C Hing有相可以公諸同好啦!THX!

rk
原恆星

文章 rk » 週二 13 7月, 2010 22:53

頭像
Eddy So
夸克星

Re: 發問.....

文章 Eddy So » 週二 13 7月, 2010 23:37

wtyu21 寫:最近成日聽到有C Hing們不停掛在口邊鉸剪前、鉸剪後,請問你地成日講既鉸剪腳係乜野黎架?真係搞到一D不知就裡既兄弟們一頭霧水.......

多來PTC幾次便會更加了解什麼是“鉸剪腳”了 :wink:

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 14 7月, 2010 00:01

Eddy So 寫:
wtyu21 寫:最近成日聽到有C Hing們不停掛在口邊鉸剪前、鉸剪後,請問你地成日講既鉸剪腳係乜野黎架?真係搞到一D不知就裡既兄弟們一頭霧水.......

真的只有圍內人才明白,這樣不大眾化可能不利天文推廣,不是圍內人就一頭霧水......我真的 “冏” 了!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 14 7月, 2010 00:40

wtyu21 寫:
Eddy So 寫:

真的只有圍內人才明白,這樣不大眾化可能不利天文推廣,不是圍內人就一頭霧水......我真的 “冏” 了!
對不起, 是我不好, 我用了較剪腳來形容隻 mount 最多, 是我不好令到天文推廣不大眾化, 因為我不懂用正確名稱呼叫它, 或者下次叫它做 AstroTrac TT320X-AG (很像機械人名稱), 但我亦有 post 照片予同好參考, 可能是沒有吸引到閣下觀看.

http://hkastroforum.net/viewtopic.php?p=192952#192952

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 14 7月, 2010 01:25

鉸剪腳這個稱呼比起正名AstroTrac TT320X-AG較易上口麻 :)

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 14 7月, 2010 09:06

個人意見, 叫"鉸剪腳"或"鉸剪"比較有親切感, 既簡單又形像化, 好易記, 有利推廣, 而且大家都係業餘交流, 並冇義務要"推廣", 新手有興趣的話只要多留意或發問都好易在這裹找到答案, 相反吓吓叫全名仲易令新手一頭霧水。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 14 7月, 2010 09:24

cori 寫:只要多留意或發問都好易在這裹找到答案, 相反吓吓叫全名仲易令新手一頭霧水。
讚同!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 14 7月, 2010 10:16

cori 寫:個人意見, 叫"鉸剪腳"或"鉸剪"比較有親切感, 既簡單又形像化, 好易記, 有利推廣, 而且大家都係業餘交流, 並冇義務要"推廣", 新手有興趣的話只要多留意或發問都好易在這裹找到答案, 相反吓吓叫全名仲易令新手一頭霧水。
其實或者叫作 “簡易攝星赤道儀” 會更容易令外人明白是甚麼一回事呢! [微笑]

有沒又義務推廣天文活動我不敢多言,但是每一個同好都會暗藏在心底的熱情就是每向外人講述天文觀察的樂趣時會很容易越講越起勁,這無心的動作經已是做了推廣工作了!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 14 7月, 2010 10:26

叫 "(鉸剪/剪刀)形赤道儀" 如何?

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週三 14 7月, 2010 10:26

wtyu21 寫:
cori 寫:個人意見, 叫"鉸剪腳"或"鉸剪"比較有親切感, 既簡單又形像化, 好易記, 有利推廣, 而且大家都係業餘交流, 並冇義務要"推廣", 新手有興趣的話只要多留意或發問都好易在這裹找到答案, 相反吓吓叫全名仲易令新手一頭霧水。
其實或者叫作 “簡易攝星赤道儀” 會更容易令外人明白是甚麼一回事呢! [微笑]

有沒又義務推廣天文活動我不敢多言,但是每一個同好都會暗藏在心底的熱情就是每向外人講述天文觀察的樂趣時會很容易越講越起勁,這無心的動作經已是做了推廣工作了!

其實呢類輕便簡易攝星赤道儀, 已經有個名叫攝星儀喇

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 14 7月, 2010 10:39

因為目前市面上有多款 “簡易攝星赤道儀” ,這幾乎是個統稱,未能具體指那一款。我參與業餘天文推廣工作多年,我的意見是若要大眾對天文有興趣,最重要讓他(她)們覺得有趣味,而淺白易懂又有趣的表述很重要,舉個例,當教大家認人馬座時,我們會教大家想像一個"茶壺"的形狀,大家會覺得很有趣,很快就認到,如果說"人馬座是由α、β、γ.....這些星星連線組成......",佢地好快會O晒嘴。 :)

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 14 7月, 2010 11:56

wtyu21 寫:

wtyu21兄,遲些有機會同你去石澳通頂時,我就帶把鉸剪(AstroTrac TT320X-AG)出來向你推廣一下啦 :D

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 14 7月, 2010 13:23

PeterPeter 寫:
wtyu21 寫:

wtyu21兄,遲些有機會同你去石澳通頂時,我就帶把鉸剪(AstroTrac TT320X-AG)出來向你推廣一下啦 :D
好呀!我大鄉里,好多新科技要好好學習一下!

rk
原恆星

文章 rk » 週三 14 7月, 2010 17:49

PeterPeter 寫:
wtyu21 寫:

可否叫埋小弟 ? :oops:
我對把鉸剪都好有興趣呀~ :)

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客