香港很多人都未透過望遠鏡看月球

BossKwan
中子星

香港很多人都未透過望遠鏡看月球

文章 BossKwan » 週日 06 9月, 2009 12:03

昨晚,一位朋友來電,說很久沒看星,想約入去PTC吹下水,電話其他Forum朋友,但說多云,打消入PTC,轉去朋友的屋苑花園,剛setup好兩台8cm折射,一對母女經過,想看看,我們讓她們看月球,女孩驚喜說:好靚呀! 還說第一次看見月球表面,隨後不久另一對男女經過,也提出想看看月球,又讓他們看,女的也驚喜說: 月面原來禁精彩,第一次睇呀。還提出問: 中秋十五擺唔擺檔,有冇得睇呀!

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週日 06 9月, 2009 12:12

差不多每年中秋, 食完飯後, 都會同朋友到公園擺檔, 同途人一齊睇下月亮, 吹下水, 真的很寫意 :D

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週日 06 9月, 2009 12:26

tatkongau 寫:差不多每年中秋, 食完飯後, 都會同朋友到公園擺檔, 同途人一齊睇下月亮, 吹下水, 真的很寫意 :D
有意思,a special programme for 中秋 .... :lol: :lol:

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週日 06 9月, 2009 16:45

Yes, I also happened to show a few people the moon yesterday.

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 06 9月, 2009 17:05

上星期六也有和朋友一起看月球,當時煙霞較重,成了天然的濾鏡,再用高倍看,望見月面的環形山好大個。

主序星
聯繫:

文章 » 週日 06 9月, 2009 18:51

haahaa~~~
其實好多人都有興趣~~
我整完支鏡後差唔多年年中秋都會去影月亮
年年都好多人好奇咁過黎睇~

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 06 9月, 2009 18:56

tatkongau 寫:差不多每年中秋, 食完飯後, 都會同朋友到公園擺檔, 同途人一齊睇下月亮, 吹下水, 真的很寫意 :D
未搬屋前,差唔多只要一好天,我就係樓下人來人往的路旁公園仔擺當
情況正如你所描述的一樣
很可能,透過天文望遠鏡看到月球的,全相港相信不到千分之一

頭像
SunnyWong
紅巨星

文章 SunnyWong » 週日 06 9月, 2009 19:05

始終天文觀察在香港, 仍給人一種好專業, 好貴重的活動, 人門以為觀星需要專業的天文望遠鏡才可以, 無想過最簡單的睇演唱會&跑馬仔用的雙筒望遠鏡已經可以睇到好清楚月球的環型山.. 令外又會覺得在一個國際大都市中, 廣告燈廂仲光過白晝的時間, 覺得香港星空已死. 自然少人留意, 少人參與啦.

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 香港很多人都未透過望遠鏡看月球

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 06 9月, 2009 19:06

BossKwan 寫:昨晚,一位朋友來電,說很久沒看星,想約入去PTC吹下水,電話其他Forum朋友,但說多云,打消入PTC,轉去朋友的屋苑花園,剛setup好兩台8cm折射,一對母女經過,想看看,我們讓她們看月球,女孩驚喜說:好靚呀! 還說第一次看見月球表面,隨後不久另一對男女經過,也提出想看看月球,又讓他們看,女的也驚喜說: 月面原來禁精彩,第一次睇呀。還提出問: 中秋十五擺唔擺檔,有冇得睇呀!
After I fixed my 4" old Newtonian and 4" refractor, I can also do the same at the podium of my home...

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週一 07 9月, 2009 01:12

我都試過,當你一擺檔,d人就會越黎越多,haha,有時仲多人都會應接不暇,好誇張~~
不如中秋節一齊出黎擺檔啦

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週一 07 9月, 2009 01:44

01307699d 寫:我都試過,當你一擺檔,d人就會越黎越多,haha,有時仲多人都會應接不暇,好誇張~~
加埋食月餅, 開碌柚, 冰凍汽水, 正!!

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週一 07 9月, 2009 10:53

tatkongau 寫:
01307699d 寫:我都試過,當你一擺檔,d人就會越黎越多,haha,有時仲多人都會應接不暇,好誇張~~
仲要坐住有得挨既椅,簡直好似退休生活~~haha

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週一 07 9月, 2009 11:03

tatkongau 寫:
再多一兩疏蕉,兩斤燒肉,仲正!哈哈!

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週一 07 9月, 2009 13:17

我都想中秋前後拿支鏡去公園睇月亮,當係推廣天文活動.
不過,月圓時祇係見到唔立體o既月面同埋輻射紋...唔知仲有乜好介紹. :oops:

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週一 07 9月, 2009 14:47

phoenix 寫:我都想中秋前後拿支鏡去公園睇月亮,當係推廣天文活動.
不過,月圓時祇係見到唔立體o既月面同埋輻射紋...唔知仲有乜好介紹. :oops:
月亮太光,可以望下木星,月光對木星的影響不大.........木星會
在午夜前升到最高。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 44 位訪客