第一次拿住支鏡睇火星~^o^

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 31 7月, 2003 23:48

因為個面唔係拋物面. 所以成個鏡面計落唔可以將平行光聚焦成一點.
但係我個扁球面鏡近邊沿某0的位比較近似球面, 比較可以聚焦, 所以側側地某個位會見倒清0既成像.

有0的人磨底邊可以試下遮遮鏡0的邊沿, 會發覺比未遮前對焦對得清楚0的.

頭像
天屍仔
原恆星

文章 天屍仔 » 週四 31 7月, 2003 23:54

豆豸苗 寫:因為個面唔係拋物面. 所以成個鏡面計落唔可以將平行光聚焦成一點.
但係我個扁球面鏡近邊沿某0的位比較近似球面, 比較可以聚焦, 所以側側地某個位會見倒清0既成像.

有0的人磨底邊可以試下遮遮鏡0的邊沿, 會發覺比未遮前對焦對得清楚0的.
oic :D

我想sodium 冇figuring就係拋物面都好勁下,不過佢話黃Sir話佢塊鏡"f/5鏡f/6既拋物面",雖然唔明,但應該黃Sir講到冇理由有問題啦!
佢睇唔到火星features應該係目鏡或光軸問題......

蔡sir
白矮星

文章 蔡sir » 週四 31 7月, 2003 23:57

F/5跟F/6是兩個完全不同的數值,F/5的焦距600mm,F/6是720mm,是怎樣測出來的?就算中間焦距長,邊沿短,也不可能相差達120mm!!無法理解!!

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 31 7月, 2003 23:59

佢句話"f/5鏡f/6既拋物面"係有問題o既...
不過個意思係"f/5鏡用光柵測試,試出來的像,個彎曲程度同f/6拋物面應該成的像是相同/似", 即係未達到f/5拋物面鏡應有的成像彎曲(under correct).

蔡sir
白矮星

文章 蔡sir » 週五 01 8月, 2003 00:00

黃Sir講的?可能是你聽錯吧 ?:wink:

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週五 01 8月, 2003 00:05

蔡sir 寫:黃Sir講的?可能是你聽錯吧 ?:wink:
What do I say?
Another "Fung Eye Koo" --- mirror surface ...oh
:roll: :roll: :?:
Sodium is telling something in English, but we don't know what he means actually.

Wongsir
1-8-2003

頭像
天屍仔
原恆星

文章 天屍仔 » 週五 01 8月, 2003 00:05

我唔係磨鏡班的;我一直都唔明咪就係咁解lor...我話佢扁球面,因為我覺得佢係under-corrected...

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 01 8月, 2003 00:11

扁球面係極嚴重under correct架喎,仲差過球面架!!
橢圓面就係輕微的under correct.

頭像
天屍仔
原恆星

文章 天屍仔 » 週五 01 8月, 2003 00:13

Wah! 寫:扁球面係極嚴重under correct架喎,仲差過球面架!!
係播!哈哈哈哈~出醜了 :oops:

蔡sir
白矮星

文章 蔡sir » 週五 01 8月, 2003 00:14

I also don't understand what he say!沒關係,有機會拿你的鏡到農莊再做一次測試便知. :shock: :D :D

蔡sir
白矮星

文章 蔡sir » 週五 01 8月, 2003 00:29

嚴格來說,是壓模時模中央跟鏡面不吻合所致,但是不難糾正,記得磨鏡班最後那堂 YAN只花了30分鐘便修好了.

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客