取消: 北潭涌 11/7 星空派對.......... 主題:大家同樂

回覆文章
頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

取消: 北潭涌 11/7 星空派對.......... 主題:大家同樂

文章 funoooo » 週三 08 7月, 2009 10:37

時間: 11/7 星期六晚上 8:00

地點: 北潭涌郊野公園停車場觀星點.

目的:
觀星 - 當然最重要項目,大家一同享受星空。
大食會 - 當中大家一齊分享美食。一路食,一路睇。人生一樂也!
派對 - 正經彼此分享經驗,在各項技術上交流一下。
試武器 - 當中有人帶高殺傷力武器 - Pentax XW10EP, Wah!! 兄牛牛,我的平價ED折射開光, Pentax XW5EP。
大衆同樂 - 如果可以的話,可與一班初學者分享觀星樂趣。

根據大家反應,這大食會暫不預大衆參與,只供我們一班同好。但其他項目是非常非常歡迎大家一同參與。
我意思是給同好參與大食會,不給乎向外大衆參加。始終有錢銀問題。 如果是論譠同好,一律歡迎。

詳細内容:

觀星:
1. 月亮 - 當日初十九, Moon raise 及 Moon set 分别是 9:40p.m. 及 9:40a.m. 所以當晚約 10:00 之後月亮成為首選目標。
2. 八大行星 - 當月光光日子,木、土行星亦都是不錯選擇。
3. 星雲、星團 - 在 10:00p.m. 月光未升之前,有機會觀察到各星團星雲.

大食會:
分兩組人:
1. 自帶食物: 各人自帶約 100元 食物分享,多除少補。
2. 不帶食物: 每人夾 100 元叫 Pizza Hut 外賣。 (已確認送到北潭涌閘口)
此部份一定要報名預人數。

派對:
自由分享,有些兄弟如不介意,可在此先定主題分享。例如:飄移方法搵極軸,用濾鏡拍攝,拍攝行星等等。大家按時參與,我想這會有效率D.

試武器:
當晚武器衆多,大家可以測試各武器質量。分享一下:
Shan - Pentax XW10EP
Wah!! - 自制牛牛
Funoooo - 平價 ED 折射鏡, O-III, UHC, OR 目鏡
XXXXXX - Pentax XW5EP (不確認)
如有兄弟拿武器來,報到一下。

大衆同樂:
好希望能做點天文推廣。如當日有初學者出現,望各同好"招呼"一下。希望各同好在天文推廣盡點棉力。

報名:
A. 自帶食物:
1. 大黃傻貓GARFIELD (Chinese roast Cha Siu and Roast Duck) 真係有平有貴, 唔知你點買
2. 琪琪 (Salad) 我order左Salad, 佢話唔只咁simple喎
3. Steve Steve (暫定屋企楼下買海鮮炒飯, 串燒, etc)
4. SiuSiu (可能買滷水鵝或斬燒腩骨,因視乎自己當日浦到去邊忽 :p ) 真係有平有貴, 唔知你點買
5. bingsze ( soft drink, coke water and beer) $100 應該得掛
6. anyone ( 西環有間炸魚皮幾好食,唔知大家喜歡否?) 拿, 我唔食魚既, 唔知價, 不過照計都冇所謂
7. shan (會整蛋黃醬同帶麵包+香蕉or其他生果) 生命麵包1/2條, 雞蛋, 白汁, 生果 大約 60蚊(我會等減價先買) + 整野一個鐘人工$100
8. NekoJJ (薯片等小食, 包括巨浪大切黑椒味) 唔該買埋千島醬味丫, 咁就差唔多
9. Gordon (甜品+糖果-> 日清美味寶5 -6盒 ->喳咋糖水﹐紅豆沙﹐杏仁糊,芝麻糊等+加能得黑加侖子糖)
10. 梅西爾(希望各位可再多留一個為給我的老師,同時只打算觀星就可以)
11. benzenechow (四支紅酒)
12. Cindy (Cindy牌餃子, 有冇人敢食?)

不帶食物組: (到會 Pizza) [己報名的要負責] {最遲報名時間為 10/7 11:59 p.m.)
1. funoooo
2. Wah!! + 豆貓
3. PaulNg

指導組:
1.梅西爾(負責向新手講搜基礎天文理論,和有限的星座知識)

注意事項:
1. 如有天氣等原因,導致此次活動取消會於 5:30 p.m. 或之前在論譠公布。
2. 如要開車,請切記不可飲酒。
3. 有份參與大食會兄弟,記得要幫手事後清潔。

最後,如有任何錯漏。請大家更正。並多多包涵。謝謝!

P.S. 有沒有兄弟當晚可借赤導儀一用,要試鏡。 [不要啊]
最後由 funoooo 於 週五 10 7月, 2009 12:13 編輯,總共編輯了 12 次。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週三 08 7月, 2009 10:41

梅夫人...... [萬年奸臣]

頭像
PaulNg
紅巨星

文章 PaulNg » 週三 08 7月, 2009 10:56

不帶食物組: (到會 Pizza) [己報名的要負責] {最遲報名時間為 10/7 11:59 p.m.)
1. funoooo
2. Wah!!
3. PaulNg

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 08 7月, 2009 11:22

報名:
A. 自帶食物:
1. 大黃傻貓GARFIELD (Chinese roast Cha Siu and Roast Duck) 真係有平有貴, 唔知你點買
2. 琪琪 (Salad) 我order左Salad, 佢話唔只咁simple喎
3. Steve Steve (暫定屋企楼下買海鮮炒飯, 串燒, etc)
4. SiuSiu (可能買滷水鵝或斬燒腩骨,因視乎自己當日浦到去邊忽 :p ) 真係有平有貴, 唔知你點買
5. bingsze ( soft drink, coke water and beer) $100 應該得掛
6. anyone ( 西環有間炸魚皮幾好食,唔知大家喜歡否?) 拿, 我唔食魚既, 唔知價, 不過照計都冇所謂
7. shan (會整蛋黃醬同帶麵包+香蕉or其他生果) 生命麵包1/2條, 雞蛋, 白汁, 生果 大約 60蚊(我會等減價先買) + 整野一個鐘人工$100
8. NekoJJ (薯片等小食, 包括巨浪大切黑椒味) 唔該買埋千島醬味丫, 咁就差唔多
9. Gordon (甜品+糖果-> 日清美味寶5 -6盒 ->喳咋糖水﹐紅豆沙﹐杏仁糊,芝麻糊等+加能得黑加侖子糖)
10. 梅西爾(希望各位可再多留一個為給我的老師,同時只打算觀星就可以)

1. funoooo
2. Wah!! + 豆貓 (拉隻牛牛來)
3. PaulNg

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週三 08 7月, 2009 11:26

希望送到去PTC啦~多多幾款野會高興d~不過就算送唔到,我諗都其它野都會夠大家一齊過下口癮~ :o
大食會:
分兩組人:
1. 自帶食物: 各人自帶約 100元 食物分享,多除少補。
2. 不帶食物: 每人夾 100 元叫 Pizza Hut 外賣。 (不知送不送到北潭涌?)

我覺得今日先係星期三,如果可以留多 1.5 日比其他仲有興趣既朋友仔睇到而報名參與大食會,會好d高興d同熱鬧多d,食住野玩真係交流都開心d架 :D
根據大家反應,這大食會暫不預大衆參與,只供我們一班同好。但其他項目是非常非常歡迎大家一同參與。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 08 7月, 2009 11:26

Wah!! 寫:報名:
A. 自帶食物:

1. funoooo
2. Wah!! + 豆貓 (拉隻牛牛來)
3. PaulNg
都話啦! 怎可能沒有大大分。 [XD]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 08 7月, 2009 11:28

bingsze 係唔係有黑布多出來呢? 我隻牛牛都想著返件衫 :P :P :P

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週三 08 7月, 2009 11:29

有車的朋友, 請問有無會經DiamondHill附近可以車我; 唔係就唔帶武器lu :D

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 08 7月, 2009 11:33

SiuSiu 寫:希望送到去PTC啦~多多幾款野會高興d~不過就算送唔到,我諗都其它野都會夠大家一齊過下口癮~ :o
大食會:
分兩組人:
2. 不帶食物: 每人夾 100 元叫 Pizza Hut 外賣。 (不知送不送到北潭涌?)

我覺得今日先係星期三,如果可以留多 1.5 日比其他仲有興趣既朋友仔睇到而報名參與大食會,會好d高興d同熱鬧多d,食住野玩真係交流都開心d架 :D
我意思是給同好參與大食會,不外向大衆參加。始終有錢銀問題。 如果是論譠同好,一律歡迎。

頭像
alget
夸克星
聯繫:

Re: 北潭涌 11/7 星空派對.......... 主題:大家同樂 (正式公布)

文章 alget » 週三 08 7月, 2009 11:42

funoooo 寫: 大衆同樂:
好希望能做點天文推廣。如當日有初學者出現,望各同好"招呼"一下。希望各同好在天文推廣盡點棉力。
幾個月之前做過, 到最後都係俾人文革式批鬥.

香港的天文同好唔識得感恩, 好多人連多謝都唔會講, 仲批評枝鏡唔夠大, 睇得唔爽.

By the way, 我唔expect呢類活動有咩超新手.

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週三 08 7月, 2009 11:47

OIC~~ Thanks for your clarified :)
funoooo 寫:
SiuSiu 寫:希望送到去PTC啦~多多幾款野會高興d~不過就算送唔到,我諗都其它野都會夠大家一齊過下口癮~ :o
大食會:
分兩組人:

我意思是給同好參與大食會,不外向大衆參加。始終有錢銀問題。 如果是論譠同好,一律歡迎。

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週三 08 7月, 2009 11:57

真係好開心攪呢d活動, 又識到好多新手.
真係多謝咁多位同好出席 :) :)
期待星期6見!!!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 08 7月, 2009 12:19

今次,大,細老闆外遊,車入廠維修,只能輕裝赴會。 :)
儀器我只帶JE120+70mmED ,搵月亮做目標,作為日蝕拍照練習。 :)

ambcyli
白矮星

Re: 北潭涌 11/7 星空派對.......... 主題:大家同樂 (正式公布)

文章 ambcyli » 週三 08 7月, 2009 12:36

funoooo 寫:2. 不帶食物: 每人夾 100 元叫 Pizza Hut 外賣。 (不知送不送到北潭涌?)
學生有無半價先?:twisted:

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週三 08 7月, 2009 12:53

alget 寫: 幾個月之前做過, 到最後都係俾人文革式批鬥.

香港的天文同好唔識得感恩, 好多人連多謝都唔會講, 仲批評枝鏡唔夠大, 睇得唔爽.

By the way, 我唔expect呢類活動有咩超新手.

好心無好報, 上次教完個小朋友睇星, 反而被個小朋友批鬥.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
最後由 alget 於 週三 08 7月, 2009 17:32 編輯,總共編輯了 1 次。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客