鏡神的計劃

頭像
bingsze
夸克星

鏡神的計劃

文章 bingsze » 週二 24 2月, 2009 13:38

星期日,我和鏡神食緊盤菜吹水時,他提到一個star party 的計劃,當時我沒有多想,但回來想下想下,就覺得個計劃好正!

我想同大家分享一下:

他的計劃是希望在暑假前後攪一個給大眾或學生的star party,我看過日曆,如果在六月尾的廿八號攪,理論上是可以一晚睇晒金、木、水、火、土和月球,如果在黑暗的場地,就連銀河都睇埋,如果各天文學會有興趣收靚,相信一定有唔少收獲,而且學會朋友甚至唔洗請假過夜,因為可以安排睇完就走的做法。

其實,他的計劃就是將尖沙咀的活動搬到郊外攪,如果有上次咁多鏡,加埋鏡神的三十吋鏡,相信不知有多少少年人會即時中毒,到時各學會就是時候介紹自己,踢人入會就是時候了!

目視,才是香港天文界能一代接一代的唯一方法。

大家不妨對此發表意見!

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週二 24 2月, 2009 14:00

熱烈支持 !! 最理想的地點 : 東霸是也. 够大够黑!! 交通又能到達!!

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 24 2月, 2009 14:17

To: bingsze,

有問題.
1. 是否代替6月份路邊天文?
2. 有沒有得官方 (2009astronomy) 支持?

我個人當然讚成,但恊會未必能夠。另6月21日維港夏至關燈活動
有衝突。我想協會未必同意。

另外我建議是 27/6 初五星期六,始終第ニ日放假總好過要上班返學。地點要夠黑同方便, 我覺得PTC 是不錯選擇。

宣傳一大問題,要知黑的地方沒有人到,有人到地方必定光。如要在黑地方,就要大力宣傳,同要想辦法做接待。

如果目標客戶是學生,就可以在各大中小學作宣傳,再和九巴聯特別安排交通,PTC 為觀察地點。這樣我相信效果會理想。因當日是初五,應看到很多DSO.

如果一般大衆,我想尖沙咀是最好了,人流有保証。否則沒有人到,大家就無"引"。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 24 2月, 2009 14:26

可以在27至29日,因為廿六日唔得,如果攪唔成,我地自己出來囉!反正不知幾好玩!

另外,不會在尖沙咀,因為就是要吸引/毒學生或大眾,如果,在尖沙咀,就等於唔食四仔去咬柴(鏡神名句!)。

另外,己通知有關人仕(希望大家不怕付出多一兩晚),因為如果見效,觀星的同好就會更多,到時香港的天文界愈來愈熱鬧,咁就好了!

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週二 24 2月, 2009 14:28

嘩,正喎,剛剛考完試,等放假,個個都o係度hei,最啱就搞呢d活動!有人帶頭我一定跟機!

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 24 2月, 2009 14:36

syyuen168 寫:熱烈支持 !! 最理想的地點 : 東霸是也. 够大够黑!! 交通又能到達!!
想問一下, 東霸方便D,定係PTC方便?

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 24 2月, 2009 14:40

應該會考慮天文公園,可能是過夜活動。

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週二 24 2月, 2009 14:43

bingsze 寫:應該會考慮天文公園,可能是過夜活動。
天文公園o既交通又麻煩d喎,搵太空館支援?

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 24 2月, 2009 14:43

我估唔會la, 不是說未完成的嗎?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 24 2月, 2009 14:45

天文公園?
1.未知開未?
2.交通..............死"証" [嘆息]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 24 2月, 2009 15:55

鏡神話大嶼山的那個甚麼營夠黑!

而佢就prefer九月尾、十月頭,我就冇所謂。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 24 2月, 2009 17:31

bingsze 寫:鏡神話大嶼山的那個甚麼營夠黑!

時間 o.k. 好天機會高D, 但大嶼山就交通難題.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 24 2月, 2009 17:40

bingsze 寫:鏡神話大嶼山的那個甚麼營夠黑!

時間 o.k. 好天機會高D, 但大嶼山就交通難題.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 24 2月, 2009 18:42

唔係好明,一般同學生入去,旅遊巴不是已經攪定了嗎?
你指的交通問題是甚麼?

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週二 24 2月, 2009 22:31

bingsze 寫:唔係好明,一般同學生入去,旅遊巴不是已經攪定了嗎?
你指的交通問題是甚麼?
如果有咁多人就係lor......如果得十友八友,的士又好似唔入得,book旅遊巴又唔係......我地仲要係北區居民......

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客