新手數問

phoenix
原恆星

新手數問

文章 phoenix » 週三 28 11月, 2007 12:20

多得天文論壇提供這個交流平台,前晚終於買了一支二手的6吋牛仔(150/750),連eq3赤道儀,PL10,PL25,月亮濾鏡,及平價2x barlow.
昨晚上天台試鏡,順便熟習操作,一口氣看了月球,火星,M42,昂星團,好開心. 貪心d想睇17P,但無功而回,而且開始凍,便睡覺去了.

想向各位前輩請教:
1)除了M42,呢段時間還有甚麼DSO適合新手觀測?
2)17P/Holmes現時星等? 6吋夠唔夠睇?
3)近期值得觀測的對象/現象?
4)我想買多一個目鏡,幾多mm好?
5)原有的barlow,質素強差人意. 請問2x barlow邊隻好?($200樓下)

先謝過!

observer
紅巨星

Re: 新手數問

文章 observer » 週三 28 11月, 2007 13:09

phoenix 寫:多得天文論壇提供這個交流平台,前晚終於買了一支二手的6吋牛仔(150/750),連eq3赤道儀,PL10,PL25,月亮濾鏡,及平價2x barlow.
昨晚上天台試鏡,順便熟習操作,一口氣看了月球,火星,M42,昂星團,好開心. 貪心d想睇17P,但無功而回,而且開始凍,便睡覺去了.

想向各位前輩請教:
5)原有的barlow,質素強差人意. 請問2x barlow邊隻好?($200樓下)

先謝過!
這幾天晚上風很大, 大氣不穩定,高倍一定不成,再過一會才決定你的 2x 是否太差吧!

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週三 28 11月, 2007 13:44

謝謝observer的回覆.
補充一下
1)賣家說該barlow是跟鏡來的,質素不太高.
2)賣家給我的目鏡是Celestron(跟鏡的太差,早換掉了)
日間以固定目標測試,加了該barlow就會好朦.

observer
紅巨星

文章 observer » 週三 28 11月, 2007 14:24

phoenix 寫:謝謝observer的回覆.
補充一下
1)賣家說該barlow是跟鏡來的,質素不太高.
2)賣家給我的目鏡是Celestron(跟鏡的太差,早換掉了)
日間以固定目標測試,加了該barlow就會好朦.
日間的也大風吧, 另外有否調光軸?

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週四 29 11月, 2007 09:20

光軸當然調好了,而且我試的祇是百多米外的物件,所以相信是barlow的問題. (註:barlow上寫有"2x barlow lens",沒有牌子)

另外,昨晚嘗試用雙筒搵17P(從網上找到17P的現在位置),看到那裡有一片朦朧的影,光度7-8等. 而星圖上那裡應該有一粒星,所以我唔肯定我見到乜. :oops:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 29 11月, 2007 11:02

無牌子的barlow, 多數係膠做的玩具 :? :?

只要倍率不要過高, 隨便一個有牌子的都應該會有不錯的目視效果.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 29 11月, 2007 11:58

phoenix 寫:多得天文論壇提供這個交流平台,前晚終於買了一支二手的6吋牛仔(150/750),連eq3赤道儀,PL10,PL25,月亮濾鏡,及平價2x barlow.

想向各位前輩請教:

先謝過!
1. 有沒有看 M31?
4. 你已有 PL10,PL25, 不如買隻 40 睇低倍.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 29 11月, 2007 21:10

豆豸苗 寫:

想向各位前輩請教:

先謝過!
1. 有沒有看 M31?
4. 你已有 PL10,PL25, 不如買隻 40 睇低倍.
5. 晶華的3x巴羅挺好的,又便宜,香港天文儀器有售的,

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週五 30 11月, 2007 10:22

昨晚又試大鏡,有不少體會.

首先搵17P,7x50雙筒中看到少少棉花又似雲,但用6吋鏡PL25就乜都冇(肯定位置正確),每10分鐘用雙筒睇仍然有棉花,所以應該唔係雲. 我開始懷疑是否放大左所以暗左反而睇唔到?

然後按豆貓推介嘗試睇M31,先用7x50雙筒確定位置,再用6吋鏡搵,但半小時後無功而還. :(
一來係我未熟習在鏡中倒轉的方向,二來係發覺用PL25都有成30倍,想藉著仙女座β星搵μ星再搵M31都好"遠".
我首次體會到,30倍都唔算"低倍".

>你已有 PL10,PL25, 不如買隻 40 睇低倍.
有了以上經驗,我才明白可能真係有需要買隻PL40.

就以上理解,"睇低倍"的意思是指1)方便尋星2)睇暗的object? 是否有其它用途呢??

>晶華的3x巴羅挺好的,又便宜,香港天文儀器有售的
謝謝Tarepanda的意見. 我會入農莊睇睇.
不過PL10+3x barlow祇有225倍,定係買個2x再加個PL5或6目鏡推高d??
其實用6吋鏡睇木星土星用何倍率最理想?
p.s.其實我唔知"PL"的意思,不過人講我又講. :(
最後由 phoenix 於 週五 30 11月, 2007 10:39 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 11月, 2007 10:38

尋星鏡是否已調準?

dwond
主序星

文章 dwond » 週五 30 11月, 2007 10:42

有沒有用尋星鏡?
尋星鏡對準了嗎?
尋星是紅點, 還是多少倍?

只說M31的話, 用6倍尋星鏡已經可以看到 "有d野" 了

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週五 30 11月, 2007 10:48

Wah!!兄: 6x30的尋星鏡已調好,每次用鏡亦再double check.
自知不足,亦已多加練習"尋星"技巧.
基本上,2.5等星以上,可以一下子放到視場範圍.
而比較暗的object,就會先用光星輔助再找.
經驗尚淺,未能一次過在尋星鏡中找到M31(甚至仙女座μ). :(

請問前輩的意思是,假如尋星鏡已經調好,應該可以一下子找到M31,立刻以目鏡觀測? :shock:
最後由 phoenix 於 週五 30 11月, 2007 10:54 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 11月, 2007 10:54

但是以6"鏡來說, 30倍是低倍, 應該不會是因為倍率太高. (6" 鏡的最低有效倍率大約是20倍)
如果尋星鏡調準, 而又肯定望遠鏡指著目標, 則說明是亮度/光害的問題.

dwond
主序星

文章 dwond » 週五 30 11月, 2007 11:03

會不會是 , 因為M31不是"一粒星" , 已經在視場了, 卻因為模糊而以為看不到?

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週五 30 11月, 2007 11:08

dwond兄: 對不起,我說得不清楚,情況係:
- 17P: 雙筒睇到棉花,亦肯定已在大鏡視場,但用PL10/25睇唔到
- M31: 雙筒找到M31,但用尋星鏡未能一步到位,便嘗試用英仙光星輔助,最終未能找到;而M31星等有4.5,相信用PL25會看到.

>而又肯定望遠鏡指著目標, 則說明是亮度/光害的問題.
17P的位置已經用兩份電子星圖確定,而7x50雙筒又長時間會望到少少棉花,祇係用大鏡就看不到,17P或許對我來說未係時候.

不過我會繼續搵M31(雙筒好易就搵到),事實上在過程中亦對器材的操作更熟練了.

(OT)昨晚風唔大,個天又清,乜都睇唔到都睇左兩小時呢!

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客