新手數問

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 30 11月, 2007 12:10

phoenix 住邊區?

PL 係目鏡其中一種類型:
http://www.hkastroforum.net/wonglung/at ... #Heyepiece

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週五 30 11月, 2007 13:57

Thx,豆貓.
我住響...基德小學o個區o羅,是村屋. :oops:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 30 11月, 2007 14:14

phoenix 寫:Thx,豆貓.
我住響...基德小學o個區o羅,是村屋. :oops:
基德有兩間喎. 將軍澳?
將軍澳近西貢. 唔知夜晚環境如何?

頭像
Skyobs
白矮星

文章 Skyobs » 週六 01 12月, 2007 02:54

phoenix 寫:然後按豆貓推介嘗試睇M31,先用7x50雙筒確定位置,再用6吋鏡搵,但半小時後無功而還. :(
一來係我未熟習在鏡中倒轉的方向,二來係發覺用PL25都有成30倍,想藉著仙女座β星搵μ星再搵M31都好"遠".
我首次體會到,30倍都唔算"低倍".
從仙女座β星搵μ星,再搵v(nu)星。 然後往西移2度左右,就是M31的位置。 這樣star-hopping必須靠尋星鏡的較寬視場,星圖至少到6等星。 很多時連尋星鏡的視場都不夠寬看踏腳星,那就要靠赤道儀,東西移多少度,南北移多少度地找(當然也要求極軸大概對好)。 相當有挑戰性。

M31實在太大,表面亮度遠比不上4.5等星。 一般用6吋鏡只見核心部分模糊一片,用雙筒睇會好得多。 我會建議先看看疏散星團。 冬季星空有不少,如英仙仙后之間的雙重星團、M35、M44、M41、M46、M47等。 它們較易看,藉此練習找星。 熟練後才嘗試那些較暗的DSO。 除了找星,還要練習目視方法。 側視和緩慢移動視場都對觀測暗DSO有幫助。

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週一 03 12月, 2007 15:32

>將軍澳近西貢. 唔知夜晚環境如何?
OK啦. 未過中天都幾好,近西面則受市區燈光影響o羅.

>我會建議先看看疏散星團。冬季星空有不少
謝謝Skyobs兄的經驗分享,小弟定會多加練習.

聽左豆貓意見,買左一個二手PL40,以及Celestron 2x barlow,今晚試下先. :oops:

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週二 18 12月, 2007 15:38

試左,報告一下.

等多好多晚...昨晚十時終於天清,立刻試下新Celestron 2x barlow的效果.
新barlow加上大氣穩定,令月齡8的月亮看來十分動人,即使PL10加2x(即150倍)仍然好清晰,應該可以再放大多一倍;跟住用返冇牌子的2x barlow,才明白甚麼是"嚴重色差"及"低解像力". :oops:

又試了用Series 500(what brand?) PL40看七姊妹,好震撼,終於明白大視場的用處;再次感謝豆貓的建議,令我茅塞頓開,明白到各倍數都有其適用之處.

貪得意,用350D對住eyepiece影左幾張,請勿見笑.
不過原來直接睇同影出來的效果差好遠,好似霧化左.
第二張右上角的黑影是視場"邊",我現在才明白在高倍下個field of vision(?)好窄,好難影相.
有一個問題: 如果用adaptor配合350D影相,是否不用eyepiece? 那麼如何"放大"?
附加檔案
6" Newtonian,PL25+2x barlow,Canon 350D,55mm,ISO800,F/5.6,1/60s
6" Newtonian,PL40,Canon 350D,43mm,ISO800,F/5,1/200s
最後由 phoenix 於 週二 18 12月, 2007 16:20 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 18 12月, 2007 15:48

唔洗客氣. 我都只係初哥一個, 識0既野唔多. :oops: :oops: :oops:

尋晚我都冇留意個天. 今日返公司都係同事話返俾我知尋晚個天好清0的星好光. :shock:
唔知尋晚除左你有邊個有睇野?

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週二 18 12月, 2007 16:23

我見攝影版都有好多師兄放相. :)
不過過左午夜就起晒雲... :x

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週四 14 8月, 2008 11:39

大家好! 我回來了! (工作忙所以潛左水幾個月)
成日落雨..兩個月冇用鏡.

今個星期終於天清,昨晚睇月亮及木星.
用PL10+2x Barlow看木星,見到兩條紋,好sharp好靚!

有事請教:
1)現有PL40/25/10,想買多一個高倍,請問意見?
2)本週日月偏食,請問觀賞的秘訣/方法/要點?
3)近日有何值得觀賞的星體/天文現象呢?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 14 8月, 2008 11:56

1)現有PL40/25/10,想買多一個高倍,請問意見?
買一個2x barlow是最佳選擇, 它的使用率會很高.

2)本週日月偏食,請問觀賞的秘訣/方法/要點?
觀測點西面近地平線無阻.
目視或透過望遠鏡目視.
有赤道儀可試用望遠鏡拍攝.

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週四 14 8月, 2008 12:17

謝謝華的快速回覆. :shock:

>買一個2x barlow是最佳選擇, 它的使用率會很高
已經用緊Celestron 2x barlow,可以再接一個嗎?
除左eyepiece加左兩個barlow會好~長,會唔會有可能對唔到焦?

>有赤道儀可試用望遠鏡拍攝
有Canon 350D,但無接環. 唔急,遲d先跟你地學攝影.
依家先學好基本功. 今晚再來! :twisted:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 14 8月, 2008 12:22

>> 除左eyepiece加左兩個barlow會好~長,會唔會有可能對唔到焦?
一般情況都應該可以.
不可以的話, 應該調整主鏡位置使佢可以用到.
因為鑽三個孔可以多三種倍率喎!

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週四 14 8月, 2008 21:52

忽然醒起,手上另有一個不知名的2x barlow.
陣間試下用晒兩個barlow會點先... :wink:

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週二 02 9月, 2008 12:21

>手上另有一個不知名的2x barlow
試左. 好濛呀~
看來是要買多一個似樣的2x barlow了.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 02 9月, 2008 12:25

主鏡本身的質素如何?
如果係主鏡矇, 靚 barlow 都幫唔到幾多.

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客