電腦天文軟件與配件中伏記(各人留意)

回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

電腦天文軟件與配件中伏記(各人留意)

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 28 12月, 2017 00:06

趁著假期長周末諗住又影嘢,又測試新嘅電腦配件,發現幾個伏,而家都貼出嚟俾大家,等唔使學我咁慘

PHD2 最新版本係 2.6.4,但唔再支援 QHY5 嘅 camera(eg. QHY 5-II-M),我要 uninstall,改裝 2.6.3,用舊 QHY5 系列嘅要留意。

懷疑 Windows7 更新後,USB 2.0 嘅延長線唔 work,本來我嘅冷凍改裝 Canon 600D 附送嘅特長USB 2.0 延長線(可以增強信號)突然唔 work,我以為係相機死咗,嚇出一身冷汗,跟住拔掉 USB 2.0 延長線,換返原本Canon USB micro 線,即刻得,改用 USB 3.0 延長線又無事。
仔細睇,係 USB 2.0 MTT hub 嘅驅動程式(driver)唔妥,以前都 work 嘅,唔知乜嘢 Windows 更新隊瓜咗佢。

淨係 troubleshoot 上面兩樣嘢都浪費咗我半個小時,搞搞下就起雲,好無癮。還好早一日有啲收穫,未至於假期都食白果。

anyone
夸克星

Re: 電腦天文軟件與配件中伏記(各人留意)

文章 anyone » 週四 28 12月, 2017 08:18

謝謝分享。
我仲用緊Q5一代,PHD一代,win 7 , 見還有可到,乜都冇更新。 :D

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 28 12月, 2017 10:25

anyone 寫:
週四 28 12月, 2017 08:18
謝謝分享。
我仲用緊Q5一代,PHD一代,win 7 , 見還有可到,乜都冇更新。 :D
其實我因為有部新嘅筆記本電腦,IT人慣性係行 Windows update,再下載最新版本,PHD我無留意係 2.6.4,而夾到 QHY5 嘅版本係舊少少,真係發夢都諗唔到會唔得。
條 USB 2.0 延長線就更離奇,早兩晚玩足成晚,再用突然唔得,都唔知乜嘢事,好彩自己有條 USB 3.0 線士啤,測試到架冷凍 DSLR 冇事。

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週四 28 12月, 2017 11:25

QHY5 不是可以用ASCOM 再連 PHD2 用這個方法應該無問題?

http://www.qhyccd.com/ManualQHY5-II5.html

相機USB的線要用好少少 因為沒有供電類 只傳DATA 太長會HANG 機

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 28 12月, 2017 11:52

saikwansky 寫:
週四 28 12月, 2017 11:25
QHY5 不是可以用ASCOM 再連 PHD2 用這個方法應該無問題?

http://www.qhyccd.com/ManualQHY5-II5.html

相機USB的線要用好少少 因為沒有供電類 只傳DATA 太長會HANG 機
問題係PHD2 嘅 2.6.3 直情辨認唔到 QHY5 嘅 guide camera,官方網頁已經講咗唔支援。所以如果不幸炒機重新安裝,要注意自己嘅 guide camera 和最新版本 PHD 是否兼容。
至於 USB 2.0 延長線,其實係我買 cooled DSLR 嘅 CentralDS 附送,係 active,即由電腦取電、可以將訊號加強,我仲使用有電源嘅 USB hub、理論上唔會因供電問題,而且已經使用多次係 work,主要問題真係似 Windows7 突然無法 PnP、 driver 唔得,我都研究緊有冇 solution.

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週四 28 12月, 2017 12:02

哦? 你看看下面QHY 的官網 - 我都返去睇下

用ASCOM 直接連PHD2 不用他的 DEFAULT

About the camera selections in PHD
You may find more than one method to connect in PHD. In lastest PHD2. They are all working. But in old version. We recommand to use the CMOS QHY5LII Camera(ASCOM) or QHYCCD-Cameras-Capture(ASCOM). Don't use the QHY5L-II Color and QHY5L-II Mono.These two driver sometimes hang and popup "time out" issue in some computer.
The QHYCCD-Cameras-Capture(ASCOM) is a new ALL-IN-ONE driver for most of the QHYCCD's camera. You can obtain this driver from http://www.qhyccd.com/ASCOM-Camera.html

USD 的問題真係唔知咩事,,我也用WIN 10 - 連是無問題.. 據經驗來睇 用BACKYARD ESO 會 HANG 線太差也會HANG 不停比指示 都會HANG

terrycyc0214
原恆星

文章 terrycyc0214 » 週四 28 12月, 2017 12:15

2.6.4 version 用 "QHY CAMERA" 既選項, 都可以直接連接而唔需要用 ASCOM。有用家試過 QHY5II-M 無問題。
師兄, 可以試下。

https://groups.google.com/forum/#!msg/o ... 2cnATBCAAJ

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週四 28 12月, 2017 12:24

haha 我是用舊version 的就是不用UPGRADE 用QHY5 III
所以將來想用ASCOM連解決你的問題

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 28 12月, 2017 14:16

terrycyc0214 寫:
週四 28 12月, 2017 12:15
2.6.4 version 用 "QHY CAMERA" 既選項, 都可以直接連接而唔需要用 ASCOM。有用家試過 QHY5II-M 無問題。
師兄, 可以試下。

https://groups.google.com/forum/#!msg/o ... 2cnATBCAAJ
謝謝,我研究下(暫時 fallback 2.6.3 都仲頂到下)

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週四 28 12月, 2017 20:20

師兄, 可以試下。

我用WIN 10,PHD2係用2.6.4用QHY CAMERA可以正常倣使用~

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 28 12月, 2017 21:14

clover 寫:
週四 28 12月, 2017 20:20
師兄, 可以試下。

我用WIN 10,PHD2係用2.6.4用QHY CAMERA可以正常倣使用~
我當晚心急,暫時變回 2.6.3,要之後再睇下乜嘢事。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客